Брандл: Расел требаше да размислува за “големата слика“

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

најново

ПАДОК КЛУБ

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Мартин Брундл го означи како драматичен пресврт во Имола инцидентот помеѓу Валтери Ботас и Џорџ Расел во трката, но сепак смета дека возачот на Вилијамс требало да “игра“ повнимателно.

Расел  удри во Ботас откако стави тркало на тревата додека се обидуваше да го престигне возачот на Мерцедес до Тамбурело. Но, маневарот ги насочи двата болиди во бариерата и ги лиши и возачите и клучно тимот на Вилијамс од потенцијалниот пласман во првите десет.

Расел првин го обвинуваше финецот за скапиот исход, но подоцна го промени своето мислење пред да му се извини на Ботас во понеделникот за неговите груби зборови искажани веднаш по инцидентот.

Тоа беше несреќа што се вклопува и Изненаден сум што не се случува почесто.

Патеката имаше дефинирана сува линија со влага присутна од обете страни. Ботас сакаше да остане на сувата линија, тоа е тотално негово привилегија се додека оставаше простор од двете страни, што тој го направи.

Веројатно е дека Расел свесно или потсвесно навистина сакал да помине покрај болидот што се надева дека ќе го вози следната година.

Но, тој исто така е тркач и ја имаше соодветната позиција на патеката и брзината на затворање.

Со аеро-рамнотежата кон предниот дел заради отворениот ДРС, закривеноста на патеката и возењето на влажниот дел, неговите тркала се вртеа и тој удри во страната на Ботас предизвикувајќи огромна штета.

Ова беше втор Вилијамс разбиен на парчиња откако Николас Латифи имаше контакт со Никита Мазепин во воведниот круг – анализира британскиот стучен коментатор на скај.

Брандл се согласи дека несреќата произлегла од специфичните околности во кои се случила. Но, тоа е можеби уште поголема причина зошто Расел требаше да смета на “голема слика“ според ветеранот.

Се согласувам со стјуардите дека тоа во најголем дел беше тркачки инцидент со оглед на условите на патеката.

Не можам да видам каква било вина за Ботас и Расел треба внимателно да размисли  како се одвива опасноста, да се повлече и да чека помалку ризичен потег и исто така како се однесуваше по заминувањето со своите зборови и постапки.

Тој е млад и непостојан тркач кој ја искористува можноста за минување и вие апсолутно не би сакале да го исфрлите тоа од него, но особено наспроти Мерцедес, тој требаше да размисли за поголема слика и да ја игра процентната игра повнимателно.

Тото Волф ефикасно ги контролира и нивните кариери и затоа замислувам дека тоа беше интересен разговор…

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПОПУЛАРНО

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПАДОК КЛУБ

повеќе на оваа тема