Волф: Повеќе спринт трки имаат комерцијална логика

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

најново

ПАДОК КЛУБ

Шефот на Мерцедес, Тото Волф, вели дека додавањето на повеќе спринт трки во календарот на Формула 1 во 2022 година ќе има комерцијална логика за овој спорт.

Формула 1 на крајот на сезоната ќе преземе сеопфатна проценка на влијанието на форматот на спринт трка, воведен од оваа сезона. Две спринт квалификации веќе се одржаа, и тоа во Силверстон и Монца, додека третата ќе се одработи следниот месец во Бразил.

Досега, првичните повратни информации од промоторите и навивачите на трката беа позитивни, според извршниот директор на Формула 1, Стефано Доменикали.

Задоволни од првите два Формула 1 спринтови – рече италијанецот за Ф1.com.

Она што е јасно е дека ја менува динамиката на викендот, но сакаме да почекаме до последниот тест во Бразил, а потоа да го подготвиме вистинскиот пакет за во иднина.

Врвот мора да биде форматот на викендот. Почнувајќи од петок, режимот на акција е целосно вклучен. Затоа промоторите се среќни.

Добивме барања од многу промотори да бидат домаќини на Спринт.

Волф понуди првична реакција на спринт концептот на Формула 1 по втората трка во Монца, сугерирајќи дека трката во Сабота нуди мала корист за тимовите и возачите, со неколку бодови во прашање и повеќето натпреварувачи не сакаат да ризикуваат и да го компромитираат својот неделен натпревар.

Сепак, шефот на Мерцедес признава дека зголемувањето на бројот на викенди во спринт трка во 2022 година би имало смисла од комерцијална перспектива, иако тој предложи дотерување на форматот и распоредот на поени.

Стефано Доменикали најдобро ќе знае од комерцијална гледна точка – рече Волф во Турција. Мислам дека тој е експерт.

Целата логика зборува, од комерцијална гледна точка, повеќе спринт трки, бидејќи вие само генерирате уште една интересна сесија, една во Петок, една во Сабота и една во Недела. Така мислам дека го разбирам тоа.

Мислам дека ако сакаме да направиме повеќе, тогаш можеби треба да се измени целокупниот формат.

Колку поени се припишуваат? Дали е навистина 3-2-1, или треба да се бодува до 10-то место, без да се потцени главната трка? Значи, тоа е фина линија што треба да ја балансирате.

Но, Волф смета дека оние што се против концептот ќе треба само да прифатат како концептот ќе се развива во иднина.

Ако Стефано вели дека тоа создава многу повеќе публика и со тоа способност да се заработат пари и да создадат некои специјални трки, тогаш претпоставувам дека треба да го следиме неговиот повик.

Тогаш станува збор за стариот традиционалист во мене кој сака да има Гранд При во Недела во два или три часот. Ние само треба да прифатиме дека можеби и треба дотерување во формат и да има трки во Спринт.

Во неговата првична проценка за квалификациите, Доменикали се согласи со Волф дека најверојатно е во ред некое фино подесување на форматот.

Од спортска перспектива, видовме дека колку помалку време треба да вежбате, толку е понепредвидлива акцијата во квалификациите и трката. Треба да направиме добро подесување, но сега работиме на тоа.

Секогаш е лесно да се биде негативен и да не се менува, но ние притискаме да одиме во оваа насока, бидејќи гледаме ентузијазам од младата генерација и поширок интерес од оние ширум светот.

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПОПУЛАРНО

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПАДОК КЛУБ

повеќе на оваа тема