Доменикали бара ревизија на казните за надминување на ограничениот буџет

Извршниот директор на Ф1 зборуваше пред поднесувањето на трошоците за 2022 година.

Стефано Доменикали побара на тимовите од Формула 1 да им се изречат спортски казни за прекршување на ограничувањето на трошоците, наспроти техничките или финансиските санкции.

Во 2022 година, Ред Бул беа казнети со 7 милиони долари и беа ограничени со 10 проценти од времето за развој во воздушниот тунел и CFD за надминување на лимитот за трошење наметнат на тимовите во текот на сезоната во 2021 година.

Управното тело на Ф1, ФИА, моментално ги анализира поднесоците и сметките од тимовите за сезоната во 2022 година, при што процесот е наметнат откако контроверзноста на Ред Бул ја засени втората половина од минатата сезона.

Некои водечки тимови веруваа дека санкциите изречени на Ред Бул се релативно лесни со тоа што Доменикали верува дека е потребно дотерување во случај на какво било прекршување.

Некои спортски казни достапни за ФИА како казна вклучуваат одземање на шампионските поени, забрана за сесии на Гранд При, опомени или дури и намалување на трошокот за следната година за да се надомести прекумерното трошење.

Токму овие Доменикали би сакал да бидат применети.

Би сакал казната да биде спортска во случај на прекршок, тоа е нешто што го баравме многу јасно.

Постојат три прописи што треба да се почитуваат: спортски, технички и финансиски. Секое прекршување мора да се казнува со спортски мерки. Не можете да одите во други насоки.

Поради сложеноста на финансиските регулативи, потребна е многу работна сила за да се анализираат поднесоците од сите 10 тимови, при што ФИА не објавува никакви прекршувања додека не заврши целиот процес.

Контролата е во рацете на ФИА – рече Доменикали за процесот.

Лично тоа што побарав е да се предвиди што е можно поскоро објавување на истрагите направени од персоналот на ФИА.

Но, ова го кажувам само затоа што, на овој начин, тоа не раѓа шпекулации и коментари кои не се добри за никого.

Ред Бул беа единствениот тим што го надмина ограничувањето во 2021 година, а Астон Мартин и Вилијамс беа откриени дека не се усогласени по процедуралните прекршувања и не го прекршиле лимитот за трошење.

СЛИЧНИ ВЕСТИ

#сингапур

популарни вести

РЕЗУЛТАТИ 2023

НАЈНОВИ ВЕСТИ