Лорен Роси е пресреќен со доведувањето на Шафнауер

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Извршниот директор на Алпин, Лорен Роси, вели дека има целосна доверба во тимскиот шеф, Отмар Шафнауер, издвојувајќи го како дополнување на тимот со кое е најгорд.

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Иако Шафнауер издржа неколку тешки недели, откако се најде во центарот на пазарот на возачи кога Алпин го загуби Фернандо Алонсо во полза на Астон Мартин и Оскар Пиастри на Мекларен, Роси нема ништо друго освен пофалби за него.

Роси вели дека и покрај тоа што се случило со возачкиот пазар, со тоа што тимот сè уште е вознемирен поради недостатокот на лојалност покажана од Пиастри, тој е категоричен дека Шафнауер испорачува напредок на Алпин откако тој го презеде челното место во Март. И додека некои сугерираат дека има заматена раководна структура во Алпин која не помага, Роси вели дека работите се апсолутно кристално јасни внатрешно сега кога работите се средиле во тимот.

Отмар е главен на тимот и тоа секогаш беше случај откако тој пристигна. Имавме кус преоден рок за да предадам неколку работи, но Отмар е еден од ангажираните лица на кои најмногу се гордеам.

Тој постигнува резултати секој ден откако пристигна и е шеф. На теми како возачи, остануваме блиски, така што ги знаевме сите случувања.

Понекогаш би се договориле за границите, затоа што се разбира, треба да бидеме усогласени, а јас треба да знам што се случува, Но нема вистинска разделба меѓу нас – вели Роси.

Иако Роси оваа година не беше толку многу во очите на јавноста како порано, тој вели дека тоа е последица на изборот да го стави Шафнауер во улога како негов тимски шеф. Претходно, тимот имаше раководна структура со тројца шефови, Роси, поранешниот извршен директор Марцин Будковски и тркачкиот директор Давиде Бривио. Во текот на зимата, Будковски го напушти тимот, а Бривио се пресели во нова улога која ги надгледува младите возачи и другите конкурентни проекти за Алпин. Со Шафнауер на својата позиција, Роси вели дека секогаш му била намерата да се повлече и дека сака дополнително да се вклучи помалку во Формула 1 во иднина.

Минатата година бев многу вклучен во тимот, најмногу поради тоа што немаше тимски шеф. Постоеше потреба од раководството да биде таму и требаше да разберам како функционира тимот пред да ги направам промените што сакам да ги направам, што и ги направив.

Верувам дека тие работат и испорачуваме на вистински начин, што е најважно во спортот. Затоа треба да има растојание.

Оваа година, на пример, во првата половина од сезоната, бев присутен на две трки што е веќе премногу. Ќе бидам присутен на уште една или две до крајот на годината, можеби и помалку. И тоа е нормално.

Имам 17 извештаи кои треба да ги направам, вклучително и еден за Формула 1. Морам да произведувам автомобили, морам да ја проширам дилерската мрежа, Морам да размислувам за стратегии за одење на пазарот, маркетинг и градење на брендот. Другите 16 извештаи се подеднакво важни како и Формула 1, можеби дури и повеќе, затоа што во одреден момент ќе го финансираат. Секако е нормално што малку ќе исчезнам.

На ист начин како што Лука де Мео, главен извршен директор на Рено, не ме притиска цело време затоа што ги знае сите многу важни одлуки, јас никогаш не преземам одлука која е критична без тој да притисне, или во најмала рака да одобри или да даде свое мислење.

Отмар и јас работиме на ист начин. Едноставно сум поврзан со него и знам се што се случува. Отмар е шефот и Му верувам целосно, тој одлично си ја врши работата. Така, тоа ми го дава тој мир и верувам дека тој ќе продолжи да го развива тимот.

СЛИЧНИ ВЕСТИ

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Ф1 промоции 2023

популарни вести

НАЈНОВИ ВЕСТИ