Марко: Техничката директива не е обмислена

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Доктор Хелмут Марко од Ред Бул верува дека техничката директива на ФИА не била целосно разгледана и обмислена пред да се донесе. 

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Од стартот на сезонава, болидите потскокнуваат на правците како контра ефект на новите правила. Некои тимови побараа од ФИА реакција за справување со ситуацијата поради долготрајни проблеми со здравјето и безбедноста на возачите. Пред трката во Канада, ФИА донесе техничка директива за справување со проблемот. 

Мислам дека одлуката на ФИА не е коректна. Мерцедес има најголеми проблеми и тие реагираат на средина на сезоната. Решението е едноставно, Треба да се крене болидот и на тој начин Нема да потскокнува, но ќе загуби брзина.

Фактот што реагираат на овој начин кога веќе се знае како се конфигурира болид, брзо решение нема да го реши проблемот – посочи австриецот.

Трката во Канада беше прв викенд под новата директива каде треба да се соберат податоци, но Марко смета дека ова е избрзано и Мерцедес најмногу ќе изгуби. 

Има уште напредок кој треба да се направи. Мислам дека ова има погрешен ефект врз тимот кој се жали. 

СЛИЧНИ ВЕСТИ

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Ф1 промоции 2023

популарни вести

НАЈНОВИ ВЕСТИ