- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Мекарен обезбедија опција за Формула Е од следната година

Мекларен Рејсинг потврдија дека потпишале опција да станат 12от тим во електричната Формула Е тркачка серија од 2022 / 2023 година.

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Неодамна тие навестија дека разимслуваат за целосно електричната тркачка серија, а денеска направија чекор понапред откако потпишаа опција, но истата не ги обврзув ана учество, може да се откажат ако самите решат.

До сега Мекларен не смееше да учествува во Формула 1 поради тоа што нивната компанија, McLaren Applied, е единствен снабдувач со батерии за тркачката серија, но до 8та сезона од серијата, односно сезона 2022 / 2023 година, монополот за батерии нема повеќе да биде на сила.

внимателно ја следиме формула 1 веќе некое време и го анализираме напоредокот на идните сезони. добивме можност да потпишеме опција за идно учество, паралелно со истекувањето на важноста на договорот на McLaren Applied со фиа. тоа ни даде време да се одлучиме дали во иднина ќе се тркаме со таа платформа – појасни зек браун, главниот извршен директор на мекларен.

Производителот од Вокинг размислува и за други серии освен Формула Е, пред се сндјуранс првенството и хиперкар класата, најатрактивната во таа серија. Електричната Формула Е во последно време ја напуштаат производителите, вклучително Ауди и БМВ, така што Браун објасни дека сето тоа се земалово предвид додека се правело проценка.

причината поради која потпишавме ваква опција е за да си обезбедиме доволно време за да ја процениме формула е како платформа за мекларен рејсинг во иднина. ќе биде темелна анализа во која ќе се земат во предвид многу фактори како и следната 3та генерација на болиди, ограничувањето на трошењето како и комерцијалните и маркетинг аспекти – дополн американецот.

Алехандро Агаг, основачот и Претседателот на Формула Е, додаде:

мекларен рејсинг си обезбеди опција да се приклучи во формула е од почетокот на 3т генерација болиди. со некои од најпознатите имиња во моторспортот кои се тркаат кај нас, формула е е воодушевена што мекларен рејсинг реши да го испита потенцијалот за влез во оваа тракчка серија.

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

НАЈНОВО

РЕЗУЛТАТИ

популарно