ОФИЦИЈАЛНО: МИНИ Електрик е новото безбедносно возило во Формула Е

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

најново

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПАДОК КЛУБ

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Формула Е денес објави дека MINI Electric Pacesetter ќе стане официјален безбедносен автомобил на ФИА Формула Е на одбраните трки од светското првенство АББ ФИА Формула Е 2020/21 заедно со безбедносното возило BMW iRoadster.

MINI не е странец за моторспортот со својот перформанс автомобилски сегмент John Cooper Works. Посветени на иднината на целосно електрична подвижност, најновата најава за MINI на тркачката патека ќе биде со MINI Electric Pacesetter како официјален безбедносен автомобил на ФИА Формула Е. MINI Electric е спој на легендарни тркачки гени и MINI развој, комбинирајќи ги сите електрични иновации со високи перформанси, возбудливо ракување и дух на забава.

Формула Е постои за да го унапреди одржливиот човечки напредок преку моќта на електричните трки, споделувајќи ја основната вредност на одговорноста на MINI кон светот во кој работиме. MINI ќе ја прикаже електричната иднина на својата палета John Cooper Works на трките во Формула Е заедно со водечките светски производители на автомобили. Овој избор ја зајакнува клучната улога на Формула Е во забрзувањето на развојот и усвојувањето на електрични возила.

Џејми Ригл, главен извршен директор на Формула Е, изјави:

Формула Е и MINI се познати по тоа што се оригинални, непредвидливи и достапни за секого. Ние споделуваме прогресивен глобален начин на размислување и сме посветени на целосно електрична иднина. Со нетрпение очекуваме да гледаме како MINI води низ улиците на иконите градови домаќини на Формула Е, демонстрирајќи ги динамичните перформанси и урбаната привлечност на сите електрични возила.

Бернд Корбер, раководител на MINI изјави:

Ние веќе покажавме колку добро оди забавата за возење и електричната мобилност заедно со MINI Electric. Сепак, MINI Electric Pacesetter инспириран од JCW оди барем чекор подалеку и го вклопува перформансот на брендот John Cooper Works со електрична мобилност.

Оваа екстремна верзија на MINI Electric е развиена како безбедносен автомобил во Формула Е, така што очигледно не е наменета за употреба на јавни патишта, но открива една од насоките што би можеле да ги преземеме со електрификацијата на марката JCW. Пораката е јасна: електрификацијата и John Cooper Works добро се вклопуваат.

 

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПОПУЛАРНО

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПАДОК КЛУБ

повеќе на оваа тема