Мото ГП: Хонда се промовираше, Маркез уште не знае кога ќе вози

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

најново

ПАДОК КЛУБ

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Шесткратниот светски шампион во Мото ГП, Марк Маркез признава дека не знае кога ќе се врати на трките по повредата и потврди дека нема да вози на тестот во Катар.

Возачот на Хонда имаше пад за време на трката за Големата Награда на Шпанија минатата година во Јули во која претрпе скршеници и не беше во состојба да вози иако направи кам-бек кој беше откажан на следната трка во Андалузија откако беше опериран.

Оттогаш, Маркез имаше две операции, најновата во Декември, каде што беше подложен на коскена трансплантација, конечно посочувајќи го заздравувањето во вистинската насока. Се сметаше дека неговата трета операција ќе биде со шестмесечен период на опоравување, но Репсол Хонда (ХРЦ) сè уште нема дадено официјални информации за ова.

Говорејќи за време на видеото за презентација на Хонда за 2021 година, Маркез признава дека ниту тој ниту неговите лекари не знаат кога ќе може повторно да вози.

Да, секако чекор по чекор се чувствувам многу подобро, а закрепнувањето се одвива на добар начин.

Секој пат кога одам на лекар, нормално имаме добри вести. Тоа е навистина важно, бидејќи минатата година беше прилично долга и тешка. Но, сега само се обидуваме да го следиме моето тело, со физио терапефтот, со докторот, да се обидеме малку да ја зголемиме работата дома.

Но, јас не знам и лекарите не знаат кога ќе бидам подготвен.

Најважно е секоја недела, не секој ден, но секоја недела се чувствувам малку подобро и сум оптимист да бидам на моторот што е можно побрзо.

Но, не знам точно кога ќе биде тој ден.

На прашањето од Motorsport.com дали имал на ум цел кога мисли дека може да се врати, Маркез не ја исклучи можноста да се натпреварува во Катар, но ќе следи од трка до трка и ќе ги базира своите амбиции на совети од лекарите и како ова ќе влијае на неговата обука.

Да, секако во моментов немам идеја.

Но, секогаш се обидувам да бидам оптимист и се обидувам да ја имам истата цел.

Значи, мојата цел беше да се вратам на тест во Катар. Јас нема да бидам на тестот во Катар, но во текот на таа недела ќе направам проверка на лекарите, а потоа мојата втора цел ќе се обидам биде трката во Катар.

Ќе видиме дали е можно. Ако не е можно, ќе се обиде да биде во Катар. Ако не е можно, ќе се обидеме да бидеме во Портимао.

Но, пред сè, секако најважно е лекарите да проверат дали консолидацијата на коските се одвива на добар начин, па кога лекарот ќе рече “Добро, консолидацијата на коската е исправена“, тогаш ќе продолжиме со рехабилитација.

Секако, ќе биде потребно време … Јас веќе работам, но не на агресивен начин.

И кога консолидацијата на коските ќе биде во ред, кога чувството е 100% вратено, тогаш ќе се обидам да продолжам да работам на добар начин за да ги опоравам сите мускули и да се обидам да бидам во добра состојба за возење мотор.

Тогаш кога ќе почувствувам дека консолидацијата на коските е добра, мојата мускулна состојба, мојата физичка состојба е на правилен начин, не 100% затоа што за ова ќе биде потребно многу време, но на правилен начин да возам мотоцикл, тогаш ќе го направам.

На прашањето каква верзија на Маркез може да се очекува кога ќе се врати, тој одговори:

Првпат во мојот живот, кариера, поминав девет месеци, 10 месеци без [возење мотор, со голема повреда. Со сигурност, првиот пат кога ќе возам мотор нема да бидам 100% затоа што едно е да се биде 100% во коските, а потоа 100% на мускулите.

Ќе видиме. Секако, го замислувам најдобриот кам-бек. Но, ќе видиме дали е потребно една трка, две трки, полусезона да бидам истиот Марк како порано.

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПОПУЛАРНО

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПАДОК КЛУБ

повеќе на оваа тема