Постои се поголема можност за ротирачки календар на трки

Извршниот директор на Формула 1, Стефано Доменикали ги откри плановите за можен ротирачки календар во спортот.

Доменикали инсистира на тоа дека историските трки секогаш ќе бидат дел од календарот, но посочи дека принципот на ротирачки календар е се повеќе од интерес.

Зголемената популарност на спортот во последниве години бележи зголемување на интересот за одржување на трки, а особено Блискиот Исток и Соединетите Американски Држави го зголемија своето учество.

Но, ова имаше цена, бидејќи голем број историски патеки во Ф1 се изложени на ризик да испаднат од распоредот. Големата Награда на Белгија, на пример, беше загрозена во последниве години, иако е потврдена за 2024 година по откажувањето на плановите за трка во Јужна Африка.

Спа-Франкошамп претрпе голем реконструкција, нешто што Доменикали верува дека е клучно за историските трки да останат во Ф1.

Во Европа, очекувам да видам трки каде што би можел да се примени принципот на ротација.

Веќе има разговори со некои од нив и ова е нешто што во следните две години ќе го разјасниме формално.

Историските трки секогаш ќе бидат дел од календарот, но има потреба некои од нив да ги препознаат промените што треба да ги направат на инфраструктурата – објасни тој.

Навивачите доаѓаат се повеќе и повеќе со различни потреби.

Ако не им го дадете она што го заслужуваат, тоа веќе не е интересно, нели?

Пред две години, кога се расправаше дека Белгија е надвор од календарот, тие реагираа многу добро.

Тие инвестираа во инфраструктура која е поврзана со најдоброто искуство што сакаме да им го дадеме на навивачите.

Ф1 имаше за цел да постигне рекордни 24 трки во овогодинешниот календар, но Големата Награда на Кина и Емила Ромања испаднаа од распоредот.

Но, насочувајќи го истиот број за 2024 година, Доменикали инсистираше:

Она што сакаме да го направиме следната година е да имаме 24 трки и мислам дека 24 е вистинската бројка.

Би рекол дека тоа е вистинската рамнотежа помеѓу тоа, сложеноста на логистиката и луѓето што работат.

Би рекол дека ова е бројката што треба да ја насочиме за да бидеме стабилни долго време.

СЛИЧНИ ВЕСТИ

#сингапур

популарни вести

РЕЗУЛТАТИ 2023

НАЈНОВИ ВЕСТИ