Рим нема да биде дел од Ф1 календарот

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

најново

ПАДОК КЛУБ

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Предлогот да се организира второ Гранд при на Италија во Рим е запрен, потврди претседателот на АЦИ (Автомобилскиот клуб на Италија).

Анџело Стичи Дамиани изјави дека одржувањето на трка во главниот град на Италија би било прескапо за организирање, зборувајќи на прес-конференција пред Формула Е Рим еПри, што ќе се одржи викендов.

Со две трки што треба да се одржат оваа година во Италија, соодветно, во Имола и на Монца, а организаторите во Имола се надеваат дека ќе останат на календарот и по оваа сезона, Дамиани потврди дека се планираат формулации за доведување на Формула 1 во Рим, но ова веќе не е можност.

Имаше шанса да се донесе Формула 1 во Рим пред неколку години. Тоа беше многу амбициозен и скап проект, а можеби и ситуацијата не беше зрела. Инвестирани се многу пари.

Денес, мислам дека е тешко да се предложи таква ситуација повторно, дури и во деловната област во Рим – смета дамиани.

Дамиани исто така рече дека Формула Е е значително поефтина за одржување, со вклучени помалку одредби за трките, како и пократкиот распоред на улиците што поставува помали барања за просторот во градот како целина.

Италијанецот исто така откри дека Берни Еклстон претседавал со Формула 1 со подиктаторски пристап и верува дека сегашната администрација на врвот на спортот има поизмерен пристап при одлучувањето за нивните следни чекори.

Формула 1 трка има поголеми барања во однос на безбедноста и многу високи трошоци. Мислам дека чини најмалку три пати повеќе од Формула Е.

Кога се појави идејата за Рим, имаше само еден човек одговорен, Берни Еклстон, кој реши сè. Денес, во Формула 1, одлуките се позацртани и образложени.

Мислам дека сепак во иднина би можеле да направиме повеќе трки во Формула Е во Италија, секогаш одржувајќи го Рим и додавајќи други фази. Полесно е да се замисли ова за во иднина, а не Формула 1 во Рим.

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПОПУЛАРНО

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПАДОК КЛУБ

повеќе на оваа тема