Ферари е светлосни години далеку од совршена менаџерска структура

Голем број на кадровски промени во Маранело значат дека тимот во моментов не е толку оперативно ефикасен како што би можел да биде.

Тимскиот шеф на Ферари, Фредерик Васур, вели дека тимот е светлосни години далеку од совршената структура, додавајќи дека Скудерија треба постојано да се развива и да се прилагодува за да држи чекор со водечките тимови на Ф1.

Васур го презеде Маранело во Јануари, заменувајќи го Матија Биното, кој беше тимски шеф од 2019 година.

По победата на четири трки во 2022 година, надежите во Ферари беа големи за титулата оваа година.

Сепак, 2023 година се покажа како разочарувачка, со само три пласмани на подиумот на првите 12 Гранд При трки годинава, додека Ред Бул ја освои секоја победа.

Покрај перформансите под нивото на СФ-23, Васур мораше да се справи и со значителни пресврти на менаџерските позиции. Тркачкиот директор Лоран Мекиес го напушти тимот за да стане тимски шеф на АлфаТаури, додека главниот инженер за дизајн Дејвид Санчез оди во Мекларен.

Васур ги обезбеди услугите на директорот за перформанси на Мерцедес, Лоик Сера, иако помладиот Французин нема да дојде до 2025 година, а Васур истакна дека на некој начин не ја има посакуваната постава.

Ние сме светлосни години далеку, бидејќи кога ја вршите мојата работа, не мора да замислувате дека постои совршена структура.

Секогаш треба да се подобрувате и секогаш треба да ги менувате работите. Ако останете со истата структура две години по ред, тогаш сте мртви, бидејќи сите други ќе се подобрат.

Тоа значи дека немам јасна слика и дека не можам да кажам дека ако направам нешто ќе успее. Би било глупаво.

Ќе направиме некои промени во наредните недели, во наредните месеци, во наредните години, бидејќи некои теми се малку подолги од другите. Но, тоа е постојана еволуција и трајно подобрување.

СЛИЧНИ ВЕСТИ

#сингапур

популарни вести

РЕЗУЛТАТИ 2023

НАЈНОВИ ВЕСТИ