ФИА потврди дека сите тимови работеле под ограничувањето за 2022

Сите 10 Формула 1 тимови успешно останале во рамките на ограничувањето на трошоците, кое за 2022 година беше поставено на 140 милиони долари, објави ФИА.

Финансиските регулативи беа воведени од почетокот на сезоната во 2021 година во обид да се ограничат трошоците и да се обезбеди долгорочна одржливост на првенството.

Од тимовите се бара да поднесат сметки за нивните годишни трошоци во однос на ограничувањето на трошоците за годината до следниот Март.

Минатата година беше откриено дека Вилијамс и Астон Мартин имале процедурално прекршување, додека Ред Бул се смета дека имале процедурално прекршување и мало финансиско прекумерно трошење (помалку од 5% од ограничувањето на трошоците).

Вилијамс и Астон Мартин добија финансиски казни. На Ред Бул им беше изречена позначајна парична казна заедно со намалувањето на нивното време за тестирање во воздушниот тунел.

По поднесоците за 2022 година, ФИА ја прегледа целата документација за известување поднесена од секој од 10те тимови и последователно издаде сертификати за усогласеност на сите.

Прегледот беше интензивен и темелен процес, почнувајќи со детална анализа на документацијата поднесена од натпреварувачите – велат од ФИА.

Дополнително, имаше опсежна проверка на сите активности кои не се поврзани со Ф1 преземени од тимовите, што опфаќаше повеќекратни посети на лице место на тимските капацитети и внимателни ревизорски процедури за да се оцени усогласеноста со финансиските регулативи.

Администрацијата за ограничување на трошоците на ФИА забележува дека сите натпреварувачи дејствувале во секое време во дух на добра волја и соработка во текот на целиот процес.

ФИА, исто така, забележува дека финансиските регулативи се од суштинско значење за долгорочната финансиска стабилност на спортот и дека тие ќе продолжат да се развиваат и усовршуваат врз основа на наодите од секој процес на ревизија и во однос на самите регулативи, кои се напишани и одобрени според процесот на управување со Формула 1 на ФИА, и начинот на кој тие се спроведуваат и контролираат.

ФИА направи и ќе продолжи да прави значајни инвестиции во овој оддел за колективна корист на спортот.

СЛИЧНИ ВЕСТИ

#сингапур

популарни вести

РЕЗУЛТАТИ 2023

НАЈНОВИ ВЕСТИ