Финансиската регулатива е ново борбено поле според Астон Мартин

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

најново

ПАДОК КЛУБ

Во Астон Мартин сметаат дека идентификувањето и затворањето на дупките во финансиските регулативи на Формула 1 е слично на тоа како историски биле анализирани техничките правила на овој спорт.

Формула 1 воведе финансиски регулативи во 2021 година за прв пат, со годишно ограничување на трошоците по тим од 145 милиони долари, иако со мноштво клаузули и исклучувања. Оваа бројка е предвидено да се намали на 140 милиони долари за 2022 година и 135 милиони долари во 2023 година.

Тековните финансиски регулативи на Формула 1 се протегаат на 11 написи, како и список на дефиниции и толкувања, во документ на 48 страници. Екипите редовно бараат дупки во техничките прописи на Формула 1 со цел да се обидат да најдат предност во перформансите, а Астон Мартин вели дека се применува сличен пристап со финансиските правила.

Ние сме малку поразлични од некои други тимови – изјави главниот финансиски директор на Астон Мартин, Роберт Јеоварт.

Трите големи екипи на Мерцедес, Ред Бул и Ферари треба да се прилагодат и да се симнат, додека ние планираме нашата иден буџет да биде во согласност со ограничувањето на трошоците, така што ние навистина растеме кон тоа.

Мислам дека она што ќе се случи е во следните неколку години, бидејќи ограничувањето ќе се спушти на 135 милиони долари во 2023 година, дали тимовите ќе пораснат на тоа или ќе се намалат, а потоа бојното поле ќе биде тој што го троши најдобар.

Ќе дојде до оној кој ќе разбере за што троши, кој го прави тоа правилно, кој се грижи најдобро да ги користи своите средства.

И потоа ставајќи ги анализите, алатките за известување, кои ни овозможуваат навистина да разбереме што трошиме, тоа ќе биде критично.

Мислам дека тоа ќе стане скоро поволно како што ги толкувате техничките прописи, што ги прават технолошките момци со години и години и години.

Тие апсолутно знаат како да ги забележат сите мали дупки и сите брчки во регулативата и да, мислам дека тоа ќе биде нешто што е навистина интересно за нас.

Јеоварт објасни дека шефовите на финансии на тимовите веќе биле вклучени во редовни дискусии со ФИА со цел да се обидат и да се разјаснат потенцијалните дупки.

Мислам дека во моментот, бидејќи се рани денови, гледаме доста појаснувања од тимови.

Некои од нив се разумно на ниско ниво, има доста упатства издадени од ФИА кои седат покрај самите регулативи и даваат објаснување на она што го мислеле.

Најдобар пример е веројатно здравјето и безбедноста; здравјето и безбедноста се исклучени, па каде започнува и завршува тоа? Прилично е тешко да се постават граници околу тоа.

Во еден момент, беше … дека структурата на задниот удар, бидејќи тоа е безбедност, е тогаш што е монокок, како тоа е безбедност; дали може да започнете да ги исклучувате сите тие работи? Значи, треба да затегнете некои од оние дефиниции на почетокот.

Мислам дека досега во рамките на групата дојдовме до разумно добра точка на здрав разум за овие работи.

Благосостојбата беше важна тема – што претставува благосостојба? Дали вашата спортска сала за вработените е нешто што треба да се вклучи или исклучи? Имаше малку дебата околу тоа, па затоа навистина се сведува на што точно мислевте под „здравје и безбедност“.

Колку повеќе можеме да ги заостриме овие дефиниции, толку повеќе ќе добиете еднакви услови за игра.

Сигурно, тоа е исто како што прават техничките момци со техничките регулативи, ние влегуваме во деталите на овие прописи – знаеме што вели тоа, но дали можете тоа да го протолкувате на поинаков начин, но сепак да бидете во вистинската страна од прописите.

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПОПУЛАРНО

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПАДОК КЛУБ

повеќе на оваа тема