Хаас негираат дека ги прекршиле руските санкции

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Формула 1 тимот на Хаас издаде соопштение во кое тврдат дека веста оти нивната матична компанија ги прекршила санкциите кон Русија е целосна лажна.

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Во една вест на американскиот радиодифузер PBS се тврди дека компанијата Haas Automation директно и обезбедила машини и делови на Русија, што би било во спротивност со прописите за контрола на извозот и санкциите на САД. Сепак, во деталната изјава што возвраќа на тврдењата, Џин Хаас јасно стави до знаење дека отсекогаш бил во целосна согласност со законите на американската влада и дека ниту една машина не била извезена во Русија од 3 Март 2022 година.

Веста на PBS се однесуваше на 18 машини на Хаас кои се користат во Русија, но американската компанија објасни дека тие биле испорачани во земјата пред да стапат на сила санкциите. Хаас, исто така, објасни дека ја раскинале врската што ја имале со својот руски дистрибутер, иако формално тоа не било обврзано.

Во соопштението се вели:

На 3 Март 2022 година, непосредно по руската инвазија на Украина, Haas Automation во целост го прекина својот однос со својот единствен постоечки независен дистрибутер за Русија и Белорусија, Абамет Менаџмент.

Од тој датум, Хаас не продаде ниту испорача никакви машини, делови или софтвер на Абамет или на кој било друг во Русија.

Дополнително, во моментот кога ги прекина односите со Абамет во март, Хаас доброволно откажа 50 постојни нарачки за машини од Абамет, иако таквите нарачки можеби беа дозволени според тогашните регулативи за контрола на извозот и санкциите на САД.

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Хаас додаде дека е лага да се сугерира дека испораките на опрема биле направени до Октомври минатата година. И додека Хаас призна дека опремата што претходно ја продавале може да ја промени сопственоста откако ќе биде пуштена во продажба, тој посочи дека секое такво движење би било без негово одобрение.

Иако Хаас немаше физичка контрола врз таквите производи, сите производи беа предмет на потврда на Абамет до Хаас дека нема да извезува никакви производи на Хаас што ги прекршува важечките закони за контрола на извозот и санкциите на САД, а Хаас секако не знае за какви било случаи кога го стори тоа.

Едноставно кажано, ако било какви пратки на машини или компоненти произведени од Хаас се случиле по 3 Март 2022 година, таквите пратки биле направени, без да знае Хаас, од Абамет или еден од бројните други клиенти на Хаас низ светот.

Секоја таква пратка би била направена директно во спротивност со политиката на Хаас во однос на Русија по нејзината инвазија на Украина во Февруари 2022 година.

Хаас продолжи да објасни дека дополнително ги прекинал врските што ги имал со сите руски компании по инвазијата во Украина, вклучително и спонзорскиот договор на Уралкали на неговиот Ф1 тим што го чинел милиони долари приход. Хаас додаде:

Оттука, горчлива иронија е што извештајот на PBS го прикажува Хаас како поддршка на руската војска, што не може да биде подалеку од вистината.

Во време кога Американците се борат да развијат најефективен начин на однесување за поддршка на Украина, неодговорно е во крајност PBS да го претстави овој хит прилог со слаб извор, кој ги игнорира основните факти и тврди други факти кои се јасно лажни.

СЛИЧНИ ВЕСТИ

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Ф1 промоции 2023

популарни вести

НАЈНОВИ ВЕСТИ