PSS Технички Преглед: Каде ја изгуби Ред Бул предноста во Зандворт?

Зошто Ред Бул беа толку брзи во Спа при ниска потисна сила и беа помалку конкурентни во Зандворт каде е потребно повисоко ниво од истата?

Конкурентната хиерархија на првите три болиди, Ред Бул, Ферари и Мерцедес, значително се промени меѓу Спа и Зандворт само седум дена подоцна. Ова има некои значајни технички импликации.

Она што го видовме на Спа беше најголемата предност што Ред Бул ја уживаа во текот на целата сезона, додека во Зандворт разликата помеѓу трите болиди беше всушност многу мала. Макс Верстапен мораше да работи значително понапорно за да победи на патеката во Холандија, почнувајќи од пол позиција, отколку на Спа, и покрај тоа што стартуваше од 14-то место.

Предноста на РБ18 е максимизирана кога сите болиди се обврзани, поради распоредот на патеката, да возат релативно големи висини на шасијата. Сите болиди губат потисна сила кога се зголемува висината на возењето, се разбира, но Ред Бул губи помалку од сите останати.

Исто така, може да биде дека супериорното возење на Ред Бул му дозволува да направи помало зголемување на висината на возењето од другите.

На спротивниот крај на спектарот, Мерцедес губи многу потисна сила при возење на височината на возење што беше потребна во Спа, а нивниот лош викенд веројатно значи дека треба повеќе да ја зголемат висината на возењето.

Ферари, друг болид кој пати од потскокнувачкиот ефект при големи брзини, исто така беа покомпромитирани од Ред Бул во Спа, иако не до степенот на Мерцедес.

Сето ова е директно поврзано со тоа колку биле ефикасни пакетите на потисна сила, колку потисна сила за колку малку отпорна сила.

Но барањата за аеродинамиката на Зандворт се сосема различни. Патеката е релативно мазно, правците не толку долги. Аеро ефикасноста не е ни приближно важна во Зандворт како во Спа. Чистата потисна сила е многу поистакната. Карактеристиките на патеката им овозможуваат на болидите да возат на многу мала висина на возење, и во овој дел, Мерцедес сега навистина работи многу добро,  произведува многу потисна сила при мали висини на возење.

Мерцедес В13 беше најконкурентен во Зандворт. Делот со проблемите со температурата на гумите на Ферари и Мерцедес беа главната закана за Верстапен за прв пат оваа сезона.

Ќе има многу фактори кои ќе му овозможат на Ред Бул полесна трка, но покрај нивниот високо софистициран дизајн на подот, уште еден клучен елемент може да биде софистицираноста на нивната предна суспензија.

Предната и задната суспензија се двата дела на овој болид специјално дизајнирани од Адријан Њуи, нагласувајќи можеби колку истите се критични за мајсторскиот дизајнер.

Оваа генерација на аеро правила доведе до повторна проценка во секој тим за најдобриот начин да се спакува и предната и задната суспензија, а усвојувањето на Ред Бул на влечна шипка напред (по години со притисна шипка) и на задната притисна шипка (по години на влечна шипка) е само одраз на ова. Но, деталите од предната суспензија на РБ18 се особено интересни.

Горната врска нанапред е монтирана многу високо, горната врска наназад е значително пониска. Ова е вообичаена карактеристика на болидите од 2022 година, бидејќи се спротивставува на накосеност нанапред на болидот под сопирање, што е особено важно со концептот земјен ефект, бидејќи ограничува колку се зголемува висината на возењето одзади додека болидот сопира. Со претходната генерација на болиди, со многу висока накосеност, ова беше помалку важно. Негативната страна на геометријата против накосеноста е што го олеснува блокирањето на предните тркала, но аеродинамичната придобивка од 2022 година го надминува тоа.

Како и во претходните две години, предната суспензија на Ред Бул е со повеќе врски, со посебни точки за прицврстување и внатре и надвор за различните делови на суспензијата, што им овозможува да работат посамостојно и со тоа да помогнат во квалитетот на возењето.

СЛИЧНИ ВЕСТИ

#сингапур

популарни вести

РЕЗУЛТАТИ 2023

НАЈНОВИ ВЕСТИ