0 ден

Нема продукти во Кошничката.

PSS Технички Преглед: Ферари уникатни при дизајнот на Ф1-75

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Во сезоната на промоции карактеризирана со прилично драматични визуелни разлики помеѓу болидите, новиот Ферари Ф1-75 претставува уште еден уникатен начин на конфигурирање на каросеријата според новите регулативи за аеродинамика.

Дизајнерите на Ферари избраа распоред на страничните подножја што нежно се спушта надолу во неговите долни региони, но има рампа нагоре каде што страничните столбови се спојуваат во капакот на моторот и со издлабен дел во таа транзиција. Како и Астон Мартин, има отвори за ладење на горната површина на страничната подлога.

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Нагорниот профил на горната каросерија над бочната подлога силно сугерира дека радијаторите се поставени речиси хоризонтално, при што тунелите за ладење се движат нагоре покрај капаците на камерите на моторот, наместо како кај минатогодишниот Вилијамс.

Ова даде форма која е силно потсечена на самиот преден дел под малиот влез на ладилникот, но кој брзо се спојува пред уште едно силно поткопување додека се спојува на задната страна.

Бидејќи новите регулативи зазедоа голема површина на страничните подножја нагоре со тунелите на подот, а меѓуоскините растојанија се скратени на максимум 3600 мм, тоа доведе до повторно проценување на оптималното аеродинамичкото решение наменето за ладење, а со тоа и обликот на страничниот под и капакот на моторот. Оттука и големата варијација помеѓу тимовите.

Големиот аеродинамичен предизвик во оваа област на болидот останува како да се максимизира брзината на протокот на воздух во подот (сега преку влезовите во тунелот) и надолу по страните и која е најефикасната размена помеѓу тие одвоени текови.

Ефективноста на обликот на вентури тунелите во намалувањето на воздушниот притисок на долната страна (а со тоа и зголемувањето на потисната сила) ќе определи колку силно протокот на воздух ќе се повлече во тие вентури тунели. Затоа, големината и обликот на тие влезови се од клучно значење. Аранжманот за ладење треба да се конфигурира околу тоа аеродинамичко барање.

Со оглед на тоа што Мекларен се одлучија за блеф форма на странична подлога кога се гледа директно, создавајќи област под висок притисок, Ферари го користеа само горниот преден раб за да го направат тоа и наместо тоа издлаби голема подсечена површина одоздола. Ова се само различни начини да се направи тој компромис.

Непосредно пред тие поткопувања, Ферари се чини дека го направи истото решение како и Астон Мартин, иницирајќи го протокот на воздух да се подели на одделни текови, при што едниот се напојува до вентури тунелите, а другиот околу страните на каросеријата. Под тој карактеристичен капак на моторот се наоѓа целосно нова погонска единица на која почиваат голем дел од надежите на Ферари.

Тимскиот шеф Матија Биното потврди дека ова дава корисно зголемување на перформансите во однос на претходната единица и е комбинирано со новиот систем за обновување на енергијата што беше воведен во вториот дел од минатата сезона.

Архитектурата на моторот е сосема поинаква, иако се верува дека ја задржува комбинираната турбина и компресор.

Напред, елементите на крилата очигледно не се вистинските, бидејќи немаат профил на аерофолија, но може да се види дека обликот на носот има изразен издлабен дел одоздола, што ќе го намали воздушниот притисок и со тоа ќе ја зголеми потисната сила. Предната суспензија останува потисна, а задната влечна.

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Ново во Падок Клуб

Михаел Шумахер ќе добие почесна награда

Седумкратниот Формула 1 шампион, Михаел Шумахер, ќе добие почесна државна награда која ќе ја примат неговата жена...
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Популарно

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

PSS ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД

Можеби ќе те интересира ...

Саинз уверен дека сега може да форсира со болидот

Карлос Саинз се чувствува многу поудобно во неговото Ферари по силната трка во Канада каде конечно имаше...