PSS Технички Преглед: ФИА воведе измени за поддршка на подот и потешки болиди

ФИА воведе промени во последен момент во регулативите на Формула 1 во обид да им помогне на тимовите кои се борат со неочекувани проблеми предизвикани од новите правила од 2022 година.

Првиот од нив е минималната граница на тежина, при што многу екипи се мачеа да ја исполнат првичната цел од 795 килограми.

Ова е многу повеќе од ограничувањето од 752 килограми во 2021 година, поради комбинација на фактори, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на, новите барања за безбедносна структура, спецификација на тркала и капаци и зголемување на тежината на гумите.

Се чини дека поголемиот дел од гридот се бореше да ја исполни оваа цел до првата трка од сезоната, а само Алфа Ромео и Мекларен наводно беа во близина на неа.

Како последица на тоа, тимовите лобираа кај ФИА за мало зголемување на минималната тежина, која сега е покачена за 3 килограми на 798 килограми. Тимовите со прекумерна тежина тврдеа дека зголемувањето на тежината ги спречило да потрошат многу пари во обидот да ги направат своите болиди полесни.

За оние кои се на или блиску до првичната граница, ќе им овозможи можност да постават баласт околу болидот. 

Другата повидлива промена во ажурираните правила е одобрението за тимовите да се постават поддршки на задниот дел од нивниот под (во форма на тенки прачки) за да им се помогне подобро да управуваат со виткањето на подот со голема брзина.

Како што тимовите се бореа да го надминат проблемот со потскокнувањето, тие сфатија дека феноменот може да се влоши со премногу виткање на подот и со драматично зголемување на потисната сила што го турка болидот поблиску до земјата.

Едно решение за свиткување што голем број тимови го користеа за време на тестирањето беше поставувањето на поддршки на подот, но тие теоретски беа незаконски според планираните регулативи за 2022 година.

Сепак, сега е одобрено тимовите да ги вклопат за време на тркачките викенди, што може да помогне да се намали виткањето на подот.

Деталите за ова се додадени во член 3.5.7 од техничките прописи на Ф1, кои ги опфаќаат помошните компоненти на подот. Во него се наведува дека на болидите може да им се вгради еднократна поддршка на секоја страна од болидот што мора да биде прицврстено помеѓу подот и целосно издигнатиот дел од болидот.

Поддршката исто така мора да биде со кружен пресек со пречник од не повеќе од 5 милиметри, со исклучок на минимални детали на нејзините внатрешни и надворешни точки за прицврстување или за потребите на прилагодување.

СЛИЧНИ ВЕСТИ

#сингапур

популарни вести

РЕЗУЛТАТИ 2023

НАЈНОВИ ВЕСТИ