PSS Технички Преглед: ФИА го објасни ласерското скенирање на болидите

ФИА го претстави новиот систем за контрола на ласерско скенирање што ќе го користи за да ја испита легалноста на болидите во Формула 1 од почетокот на оваа година.

По преместувањето на болидите со земјен ефект во главните аеродинамички правила што ги имплементираше првенството, управното тело го воведе новиот процес на надзор за да помогне во проверката на дизајните што тимовите ќе ги водат секој викенд со информациите што ги дале пред секој настан на трката.

За 2022 година, тимовите ќе ги споделат своите CAD податоци за развојот на настаните со ФИА, при што ласерските скенови ќе се користат за проверка на физичкиот болид во корелација со тие податоци.

Ласерската алатка, која беше евалуирана за време на предсезонското тестирање во 2022 година, е потребна затоа што претходните метални исечоци што ФИА ги користеше за проверка на аеро-деловите се усогласени со пропишаните граници каде што не биле идентични според претходната формула.

Како што е случајот во Ф1 од 2020 година, тимовите ѝ даваат на ФИА податоци пред настанот за нивните болиди, наведувајќи дека се во согласност со правилата, а болидите потоа се проверуваат во текот на викендот за да се осигураат дека се совпаѓаат со нивната физичка реалност.

ФИА сега ќе ја користи ласерската алатка за да комплетира дополнителни случајни скенирања за време на тркачките викенди како дополнителен метод за да се осигура дека тимовите ги следат правилата.

Физичките тестови за да се осигури дека виткањето на крилата и подот на болидите се легални, сè уште ќе се прават на платформите во гаражата на ФИА на секоја трка, како и проверките како што е мерењето на просторот за отворање на ДРС.

Аеродинамичките прописи станаа многу посложени, бидејќи не е прашање на одлучување дали сте во рамките на правилата, има многу повеќе прописи кои ја одредуваат дозволената геометрија – изјави Томбазис, шефот на ФИА за едноседи.

Поради тоа ни требаше да ја засилиме играта на проверки, па тргнавме на целосно електронски најсовремен систем за скенирање.

Ги проверуваме болидите на компјутер за да се увериме дека ги задоволуваат сите геометриски ограничувања и го направивме тоа со сите тимови, а потоа го проверуваме физичкиот болид во однос на компјутерскиот модел со скенирање на болидот и тоа е процесот што го правиме сега.

Системот се состои од патека која ја открива позицијата на уредот што го држи еден од нашите контролори. Ние или ја скенираме површината со држење на сензор над површината или проверуваме одредени точки на болидот кои потоа се проверуваат со CAD податоците со координати и врз основа на тие мерења можеме да ги извлечеме конечните заклучоци.

Имаме две проверки: брза проверка каде што ги разгледуваме основните параметри – ширина, висина, осигурување дека болидот не е премногу ниско итн и потоа имаме подетална проверка со која ја скенираме целата површина на автомобилот што трае малку подолго.

Томбазис, исто така, рече дека ФИА се надева дека на крајот ќе направи брзи скенирања на сите болиди за време на тркачкиот викенд, но додаде дека сè уште учат за процесот, особено во опкружување за време на викендот.

Подеталните скенирања ќе се одвиваат на послучајна основа, веројатно неколку болиди по трка и тоа значи дека тимот или тимовите избрани нема да знаат дека ќе бидат скенирани, со што ќе се промовира усогласеноста.

Јасно е дека ако болидот навистина се протестира или ако имаме сериозни грижи за законитоста на болидот или ако некој конкурент има загриженост, тогаш можеме поединечно да избереме болид што треба да се скенира за да ги добиеме информациите потребни за да се донесе пресуда.

Досега, системот работи доста добро. Има уште многу да се научи, но тоа е чекор во вистинската насока за дополнително подобрување на нашите способности на патеката.

СЛИЧНИ ВЕСТИ

#сингапур

популарни вести

РЕЗУЛТАТИ 2023

НАЈНОВИ ВЕСТИ