PSS Технички Преглед: Што се крие под огромниот капак кај Алпин?

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

најново

ПАДОК КЛУБ

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

Алпин предизвика возбуда на денот на отворањето на тестирањето во Формула 1 кога се појави со прилично претеран голем отвор за воздух и капак на моторот.

Со оглед на тоа што модерниот тренд е тимовите да се обидат да ги намалат каросериите околу компонентите на моторот, решението на Алпин е уникатно и нешто што порано бевме навикнати да го гледаме во 1970-тите.

Но, првото нешто што треба да се каже е дека структурата на воздушното поле и превртувањето на A521 не се промени ако го споредиме со РС19 или РС20. Наместо тоа, каросеријата е значително зголемена.

Alpine A521 cover


Образложението за ова, иако на почетокот може да звучи чудно, е претежно да се ублажат влезните регулаторни промени што ги стеснуваат подните и задните канали на сопирачките.

Со оглед на тоа што остатокот од гридот го поттикна и развива аранжманот за страничен отвор во надолен стил, што генерално резултира со проток на воздух што поминува над горниот дел на страничниот отвор и што е можно поблизок допир со подот, A521 има аранжман повеќе сличен на тимовите користени во предхибридната ера.

Ова создава повеќе простор помеѓу страничните отвори и подот со цел тимот да се справи со проблемите создадени од новите регулативи на свој единствен начин.

Сепак, за да ги постигне своите аеродинамички цели, тимот мораше да ја преиспита архитектурата на ладењето на болидот, што резултираше со радијаторите и другиот хардвер сместен во страничните подници да бидат репозиционирани.

Аранжманот што Рено го водеше претходните години веќе виде голем дел од тој хардвер спакуван околу електричниот систем поради составот на нивниот пакет за ладење. Но, со уште поголем хардвер за справување, регионот се зголеми прилично драматично во обем.

Значи, во суштина, промените во дизајнот се водени од промените во регулативата и се едноставно начин на Алпин да се справи со овие проблеми, додека се обидува да врати што е можно повеќе перформанси, без оштетување на целокупните перформанси на болидот.

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -
- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПОПУЛАРНО

- РЕКЛАМЕН ПРОСТОР -

ПАДОК КЛУБ

повеќе на оваа тема